THANK YOU

Saturday, October 31, 2009

Andainya Aku Tahu 15


Aku berasa lega apabila bangun keesokkan harinya. Tiada lagi rasa sakit yang menyerang tubuhku. Mungkin kesan ubat yang diberikan semalam. Aku berpaling ke kanan. Kulihat Anif lena dikerusi. Kepalanya terlentok dibirai katil. Tangannya kemas mengenggam tanganku. Hatiku disimbahi bahagia. Entah mengapa setiap kali Anif di sisi, kurasa duniaku teramat indah. Dalam mengenang memori semalam, ingatanku tertumpu pada peristiwa di shopping kompleks. Perlahan ku cuba tarik tanganku. Namun tindakanku menyedarkannya dari lena. Perlahan matanya dicelikkan.

“Risya nak apa-apa ke?” soalnya memandang wajahku. Aku geleng. Tiada mood untuk berbicara.

“lapar?. Aku pergi beli sarapan ye” ucapnya lembut

“aku tak nak apa-apa” balasku. Langkah Anif terhenti. Aku langsung tidak memandang wajahnya. Dia kembali menghampiriku.

“kenapa ni?” soal Anif lembut. Aku geleng. Terasa berjauh hati dengannya.

“aku pergi beli sarapan,k. Mesti baby lapar. Semalam kau tak makan kan?” ucap Anif. Terus saja dia keluar. Langsung tidak menghiraukanku. Termenung aku sendiri. Cuba mengembalikan fikiran rasionalku. Untuk apa aku merajuk. Adakah yang ingin memujuk aku. Lagipun masa untuk aku bersama Anif dah tidak lama lagi. Bila anak ini lahir, maka akan terlerailah segala ikatan. Apa salahnya kalau masa yang masih ada ini aku gunakan dengan sebaik mungkin. Tapi aku bimbang andainya nanti aku tidak rela melepaskannya pergi. Teringat aku pada sebuah lagu . Bait-bait liriknya bagai menceritakan perjalanan hidupku bersama Anif. Ku imbau kembali lagu itu dalam memoriku.
I know that you don’t love
Don’t care about me
Deep inside, i almost melt away
I can’t restraint my mind
I pretend to not care
But in fact, my tears is flowing
My whole heart is hurt
And can’t find anyone understanding me
My weekness is at my heart
I pretend to be strong
I just act...
But in fact, i’m almost dying
I need love
Need someone understanding me
But i have to hide it inside
Nothing else
I don’t want to let anyone know
Within my heart, how much i love you
And love...with all my heart
Asking myself
For what i do, who i do it for
Being sarcastic with myself
Hurting myself,
What do i get in return
There’re only shedding tears
Being confused and vulnerable
I have to be suffering
And deeply hurt with all my body and heart
Entah bila airmataku tumpah ke pipi. Aku mencintainya tapi siapakah aku untuk menyatakan cintaku padanya.
Tiba-tiba pintu bilikku terkuak. Langsung tidak ku pandang. Aku dengar derap tapak kaki menghampiri.
“Risya ok tak?” pantas aku berpaling. Mama tersenyum memandangku. Perlahan dilabuhkan
punggungnya di birai katil. Tanganku dicapai.
“Risau mama bila Anif kata kamu masuk hospital. Cucu mama ok tak?” soal mama. Perlahan aku angguk. Adakah anak di dalam kandunganku ini amat penting untuk mereka.
“Alhamdulillah.” Ucap mama tersenyum senang.
“ni i bawak buah tangan untuk you” tanpa aku sedari Juhana juga berada di bilik itu. dia meletakkan sebakul buah Epal di meja. Untuk apa dia kemari. Melawat bakal madunya?.
“thanks. You dari mana?” soalku. Saja berbasa-basi.
“shopping barang hantaran dengan mama. By the way kebetulan i kat sini, i nak jemput you datang wedding i next week. I harap sangat you dapat datang. Kalau boleh i nak you jadi pengapit i” Juhana tersenyum. Entah kenapa senyuman itu ku rasakan plastik sangat. Memang dia datang untuk menyakitkan hatiku rupanya. Dahlah nak ambil laki orang. Ngomelku. Anif dah nak kahwin minggu depan. Anaknya belum pun dilahirkan dia sudah ingin menikahi perempuan lain. Untuk apa dia simpan aku sampai aku habis pantang. Adakah dia kasihankan aku?
“insyaallah” balasku. Aku bukanlah wanita lemah. Kalau benar Anif itu jodohnya ambillah. Aku redha.
“dan ni untuk you. Jangan lupa datang” Juhana keluarkan sekeping kad yang bersampul kemas. Kad undangan perkahwinannya. Lambat-lambat aku sambut kad bewarna emas itu.
“nanti Risya pergi dengan mama ye” ucap mama. Apasal pulak perempuan ni. Tak nak aku buat
kecoh kat majlis kahwin anak dia ke. Tiba-tiba pulak ajak pergi sama. Perlahan aku geleng.
“Risya tak janji. Kalau saya ok, saya pergi” ucapku. Hambar benar perbualanku pagi itu. Entah mengapa mood aku hilang begitu saja. Rasa sebak meyerbu dada. Isteri mana sanggup melihat suaminya bersanding di pelamin indah bersama wanita lain. Aku tak rela.
“Risya” suara Anif menegurku.
“ mama, buat apa kat sini?” soal Anif. Disalami tangan tua itu.
“melawat menantu mama. Risau mama bila kamu bagitahu Risya masuk hospital. Tulah, mama suruh pindah villa, kamu tak nak. Tengok apa dah jadi” bebel mama. Prihatinnya dia. Yelah, tak lama lagi dia bakal dapat menantu baru. Biarlah agaknya seronok sebab aku tak halang.
“Risya makan ni. Aku ada belikan kuih pelita kegemaran kau” aku sedih dengar kata-katanya. Dia masih ingat kuih kegemaranku. Terharunya aku. Aku hanya memandang kosong pada kuih pelita yang masih berada di dalam plastik. Langsung tiada rasa untuk menjamahnya.
“Risya tak makan lagi?” soal mama.
“dari semalam tak makan” jawab Anif. Sibuk je. Untuk apa dia merisaukan aku.
“makanlah Risya. Kesian anak dalam perut tu” pujuk mama. Tanganku di usap lembut.
“Anif, i nak cakap sesuatu dengan you. Boleh kita cakap kat luar” tiba-tiba juhana bersuara. Aku memandang Anif. Berharap dia tidak meninggalkan aku.
“pergilah Anif. Nanti dah tak sempat nak bincang apa yang patut. Biar mama yang pujuk Risya makan” sokong mama. Tak patut. Memang dia tak patut seksa aku macam ni.
“Anif, please. Sekejab je” ucap Juhana. Anif lantas mengekori Juhana. Pandanganku terus di abaikan. Baru aku tahu betapa hebatnya kuasa Juhana, mampu menundukkan lelaki ego seperti Anif. Aku hanya memandang langkahnya. Kenapa hatiku terasa jauh darinya. Di layar mataku sudah membayangkan, Anif pergi meninggalkan aku bersama kekasih hatinya, Juhana.
Pergilah sayang,
pergilah intan,
aku doakan kau bahagia selalu
#################
Petang itu abangku datang bersama Sarah. Terisak-isak aku menangis di dadanya. Melepaskan segala sengsara yang aku tanggung.
“kenapa ni Risya” soal Abang. Dia risau melihat aku begitu. Aku langsung tidak menjawab. Terus menangis dan menangis.
“menangislah Risya. Abang tahu adik abang terluka. Abang selalu ada untuk Risya” pujuk Abang.
“Bawalah Risya balik. Risya nak duduk dengan abang. Risya tak nak tinggal dengan Anif lagi.
Risya nak tinggal dengan abang dan Sarah” rintihku dalam tangisan. Tak ku hiraukan Anif yang memandang.
“jangan macam ni. Adik abang kuat. Bawa berbincang dik. Semua masalah ada jalan penyelesaiannya” abang cuba meredakan tangisanku. Dia serba-salah dengan kemahuanku.
“Abang tolong Risya. Risya sakit sangat. Risya dah tak mampu nak tahan semua ni. Risya dah tak mampu” abang terkejut. Tidak menyangka begitu besar masalahku. Selepas ibu dan ayah meninggal, aku jarang menangis. Tapi kini airmataku terlalu murah.
“Risya jangan tinggalkan aku” Anif berkata perlahan. Aku geleng. Dia masih ingin memujuk, tapi abang menahan.
“biarkan dia tenang dulu. Izinkan Risya balik rumah abang. Abang janji akan jaga dia dengan baik” ucap abang. Aku masih berada erat dalam pelukannya. Perlahan Anif angguk. Berat hatinya melepaskan aku. Tapi apalah dayaku.
******************************************************
“Assalamualaikum” aku dengar suaranya di corong telefon. Namun aku langsung tidak membalas. Hamper seminggu aku di rumah abangku. Tidak jemu-jemu dia menelefon. Tapi hanya dia yang bercakap sendiri. Aku hanya diam. Membisu seribu kata.
“baby ok tak?” risau benar dia pada anaknya. Aku?
“aku harap baby sihat. Jangan lupa jaga makan. Tidur biar cukup. Jangan buat banyak kerja” pesannya. Aku hanya mendengar. Langsung tiada rasa untuk membalas. Kejamkah aku.
“Risya, kenapa buat aku macam ni. Please say something. Jangan siksa aku” rayu Anif. Tanpa dia sedari airmataku gugur membasahi pipi.
“i’m sorry sayang. Really sorry” aku dengar suaranya sudah tersekat-sekat.
“benci sangat ke kau pada aku?” soalnya. Airmataku makin deras mengalir. Laju membasahi pipi. Aku tekup mulut, agar suara esakan tidak kedengaran.
“please don’t cry. Kesian baby. Mesti baby pun sedih bila ibu sedih. Kau kena jaga kesihatan. Jangan sakit lagi. Aku letak dulu ye. Assalamualaikum.” Aku dengar suara dia juga sudah serak. Adakah dia juga seperti aku. Talian terus dimatikan. Tidak kedengaran lagi suara Anif di situ. Lama aku pandang telefon masih di genggaman.
“mak usu” sarah datang dekat denganku. Agaknya anak kecil itu tertanya-tanya mengapa aku menangis.
“ini untuk mak usu. Jangan nangis” pujuk Sarah. Sarah hulurkan sebiji gula-gula padaku. Sepertimana yang selalu aku buat bila dia menangis. Pantas aku dakap Sarah. Anak kecil itu hanya diam. Langsung tidak meronta minta dilepaskan seperti selalu. dia bagai mengerti sakit dihatiku . Aku menangis di situ.
p/s: sori lambat post n3 bru.... ni bru dpt idea... CD masih dalm prses. Pasni mybe n3 bru akan kluar lmbt ckt. lbh2 lg CD. coz naniey de final exam x lme lg. so kne stdy... huhu. doakan naniey dpt jwb exam dgn jayenye ye. tq.

15 comments:

saadiah~~ said...

alahai...sedih tol aku bacer n3 ni pepagi buter camni..huhuuhhu...

Hana_aniz said...

ish.. tekad sgt ke anif kawin dgn juhana??
ke juhana tu saje nk sakitkn ati risya??
ish.. musykil2...

qyqa said...

ahaha...
menyentuh jiwa la..
yakin sgt yg juhana tu x kahwin dgn anif..
kalu btol kahwin,memg keji ar suruh risya jd pengapit..

oh nak exam??
ok3..bole tugu

kak tyea said...

best..tq

~:: Izzati ::~ said...

huwaaaa...
ak nangis...
sedey kot...

epy elina said...

salam...
gud luck for u exam...
sdih r crta ni...
tp sy nak anif ngn risya..
mst ada slh fham 2...
x sbr nak tngu n3...

keSENGALan teserlah.. said...

adeeehhh...
n3 nieh mcm2 rse..
rse sedih,,geram..
ngeeeeee...
smbung2...

sya[E] said...

sdey..
jgn la anif kwin ngn ju..
ntah2 ju kwin ngn org len kot..
sj kasi huru harakn prsn risya..
hehe..ske2 wut andaian sndri..ngee

gud lux + ol d best naniey =)

miz ruha said...

gud luck exam...

lmbt xpe... asal ade n3....

fzm2 said...

waaaaaaaa
jgn aaaa
kawen ngn juhana
.....

Anonymous said...

Anif bukan pasangan juhana ...ni kes dah salah faham... Risya klu anif nak kawin dlm msia mesti minta kebenaran isteri pertama t/t borang kecuali mereka berkahwin di OC ....lepas tu baru register di msia semula...

L said...

alaaaaa harap2 sgt yg ju x kahwin dgn anif. fuhh fuhh *tiup ntah apa* haha xD
lagu kat page naniey pun alahai, sedih je. haha mmg ngam dgn entry ni :D

misz nana said...

agaknya Anif juz tolong Ju urus hal kawen dia ngan lelalki len kot?
huhuu~

ceritaku MEMORIKU said...

warghhh anif nangis.
-na'dz

ipkudcci said...

xde n3 baru k?????tau x semua crita naniey best2 but bnyak yg sekerat aja...=(