THANK YOU

Monday, December 19, 2011

my boss my love 13


Hari ni saja dah 10 tempat aku pergi semata-mata nak cari kerja. Satu pun tak sangkut. Susahnya nak dapat kerja. Tulah dah elok-elok jadi setiausaha berhenti. Ni last aku pergi. Kalau tak dapat juga aku balik jelah. Esok usaha lagi. Restoren Selera aku masuk dengan penuh keyakinan.

“Assalamualaikum, kak”

“Waalaikumsalam. Adik nak makan apa?”

“Saya bukan nak makan. Saya dating nak minta kerja. Saya ada terbaca iklan yang kat sini ada kerja kosong”

“ooo. Nak minta kerja.” Akak tu pandang aku atas bawah. Tak sesuai ke kak?

“Adik pandai masak?”

“boleh.”

“Masak apa yang adik pandai?”

“macam-macam. Masakan kampung, goreng-goreng, western” fuh, aku tengak promote diri ni. Masak memang minat aku. Dari kecil aku belajar masak dari mak.

“macam nilah dik. Restoren akak ni memang nak cari tukang masak sebab tukang masak akak baru je berhenti. Akak bagi adik kerja kat sini sebulan dulu kalau masakan adik ok, adik boleh terus kerja sini” ucap akak tersebut. Aku angguk setuju. Alhamdulillah. Rezeki.

“kalau macam tu, bila saya boleh mula kerja kak?”

“esok boleh?”

“boleh. Lupa saya nak kenalkan nama. Nama saya Masleen. Akak?”

“Suraya. Panggil Kak Su” aku balas senyuman manis Kak Su. Tak sabar nak mulakan kerja esok. Horeeyyyyy dapat kerja.

“Lin, kenalkan pekerja kat sini, ni Ruby, Atiqah dan Fitri. Atiqah akan tolong Lin kat dapur.” Ucap Kak Su. Aku pandang rakan sekerjaku. Kemudian aku berikan senyuman. Hanya Atiqah yang sudi memandang. Ruby dan fitri dengan lagak sombongnya. Amboi mentang-mentanglah kau tu cantik menarik kau memang debom, kau pandang hina kat aku ye. Kalau muka cantik. Tak ada budi bahasa tak guna. Ingat aku heran sangat.

“ok, sekarang semua boleh mula kerja” ujar kak su. Lantas aku mengekori Atiqah ke dapur.

“Lin, jangan ambil hati dengan diorang. Diorang memang macam tu. Suka perasan bagus. Ruby tu adik Kak Su sebab tu lagaknya lebih. Fitri tu pulak pakwe dia” cerita Atiqah tanpa perlu aku Tanya. Aku hanya angguk. Biarlah. Aku datang sini nak kerja. Cari duit. Aku tak kisah macam mana diaorang nak terima aku.

“satu benda tiqah nak ingatkan. Lin, jangan baik sangat dengan Fitri tu, nanti tak pasal-pasal kena pecat”

“Sampai macam tu sekali” Atiqah angguk.

“Tukang masak yang dulu kena pecat sebab tu. Ruby tu cemburu tak bertempat.”

“biarkanlah dia. Sekarang. Tiqah tolong tunjuk ajar Lin k” Atiqah angguk dengan senyuman. Semenjak itu hanya Atiqah dan Kak Su kawan aku di sini. Ruby dan fitri memang jenis manusia tak suka bergaul jadi tak perlulah nak hiraukan diorang. Lantaklah diorang nak buat apa. Kak Su ramah orangnya. Tak sombong. Jauh berbeza dengan adiknya.

“Lin ada baca surat khabar tak?” soal Kak Su.

“tak pulak hari ini. ada berita menarik ke?” aku menjenguk surat khabar di tangan kak su

“Tak ada. Tapi akak tertarik pasal tokoh korperat yang sorang ni. Tengku Hairil bakal menerajui Megah Holding. Ingat tak, dulu dia pernah kena tangkap Khalwat. Makin glamour dia sekarang semenjak timbul kontroversi tu. Kalau akak dapat dia, memang dah tak cari lain lah”

Gulp. Aduh! Kenapa tiba-tiba nak cerita pasal dia pulak. Untung apanya kak oi. Kalau harap muka je hensem buat pe. Perangai tak senonoh

“Dia kena tangkap dengan siapa kak. Tak bermoral sungguh diorang tu ye. Kalau tak tahan sangat, kahwin. Tak payah buat maksiat. Patutlah Malaysia ni makin panas. Ramai sangat yang buat maksiat kat sini” ucap atiqah sambil menyuapkan nasi ke mulut. Aku tak buat k. aku hanya senyum.

“daripada berita ni dengan secetary dia, Miss S. Tapi tak tulis pulak nama. Tulah hairan jugak akak. Kenapalah diorang tak kahwin je. Dengar cerita setiausaha letak jawatan serta merta. Tolak tuahlah perempuan macam tu. Tengku Hairil tu dahlah hensem, pengarah urusan pulak tu. Fuh, golongan kerabat raja pulak tu.” Amboi melangit pujian buat orang hensem dan berpangkat macam Tengku hairil. Jangan pandang orang kaya tu semua baik sebab harta.

“entah-entah perempuan tu dapat lelaki yang lebih kaya kot dari Tengku hairil”

“Lin, tolong sediakan masakan macam biasa” tiba-tiba Ruby muncul. Lega sebab dah tak payah dengar pasal kenangan silam aku lagi. Aku angguk akur. Sudah sebulan lebih aku bekerja dengan Kak Su. Sudah ku tahu masakan apa yang biasa itu. Seorang pelanggan yang tidak aku kenali, asyik order kuew tiaw goreng lembab dan telur mata sejak sebulan yang lalu. Hari-hari pulak tu. Korang nak tahu siapa pelanggan tu?. Malas aku nak selidik. Biar jelah. Dia nak aku buatkan. Apa susah.

“Nama kau Masleen kan” entah jin mana yang merasuk, tiba-tiba pulak Fitri menegur. Aku buat tak tahu. Malas layan.

“Aku macam pernah tengok muka kau” balasnya. Memanglah, dah kerja kat tempat sama.

“Kita pernah jumpa ke?” apasal mamat ni. Nak jumpa apanya? Tak ada maknanyalah aku nak jumpa dia. Tapi, entah-entah muka aku pernah terpampang kat surat khabar tak. Pasal beri khalwat tu. Ye ke? Tak mungkin. Mmm tetiba teringhat Tengku Hairil. Apa khabar dia sekarang? Dah lama masing-masing menyepi. Bonda ada juga telefon berbual. Tapi aku selalu berbual tak lama. Takut Tengku Hairil marah. Tapi apa-apa pun, diam lebih baik, akhirnya isu tangkap Khalwat itu lenyap begitu saja. Dah tiada sesiapa membahaskannya. Kecuali minah-minah kepoh. Dengarnya syarikat bonda dah bertambah kukuh. Alhamdulillah berkat semangat Tengku Hairil.

“Aku rasa aku tahu kat mana aku tengok you. Dah lama aku perhatikan you. Aku rasa betullah”

“suka hati” balasku ringkas.

“Dulu kau kerja dengan Megah Holding kan?. Setiausaha Tengku Hairil” aku pandangnya. Macam mana dia boleh tahu.

“betul kan?”

“salah. Aku tak kenal Tengku Hairil.”

“tipu. Kakak aku kerja situ. Dia pernah tunjuk gambar staf Megah Holding.” Kakak? Siapa pulak kakak dia ni?

“jangan mengarut” aku bangun. Malas nak layan. Nanti kalau Ruby si murai tu Nampak. Tak pasal-pasal aku kena maki.

“Jadi, malu ye sebab tak berjaya goda Tengku Hairil?” Aku berpaling. Agak biadap mulut jantan ni. Aku bagi jelingan maut,

“aku tak hairan pun Tengku tu tolak kau. Muka tak cantik ada hati nak perangkap Tengku” aku cilikan jugak mulut budak ni. Apa kaitan pulak dia nak peril-perli aku.

“Ada apa-apa lagi?” soalku dengan senyuman.

“Nah” dia hulurkan sesuatu kepada aku. Kotak. Perlahan aku buka. Aku pandangnya

“Aku bagi cermin tu, supaya kau boleh cermin muka kau. Tengok betul-betul. Jangan perasan sangat” ucap Fitri dengan ketawa. Dan aku dengar ada suara ketawa yang lain mengiringi. Siapa lagi kalau bukan Ruby. Diorang memang saja nak cari pasal dengan aku.

“sayang, tak baik you buat dia macam tu. Tengok dah merah muka dia. Malu” ucap Ruby

“I nak dia sedar diri”

“apa masalah kau orang?”

“Tak ada apa-apa. Kau tu yang bermasalah” balas Ruby. Mereka ketawa lagi. Aku tarik nafas dalam-dalam. Manusia macam ni memang begitu. Kerjanya cari pasal dengan orang. Baik jangan layan.

“ok” ucapku ringkas. Terus berlalu dari situ. Hanya itulah satu-satunya cara terbaik buat diorang bengang sebab plan nak kenakan aku tak menjadi.

“thanks hadiah ni” aku senyum. Ruby dan Fitri tercengang. Plan tak menjadi. Dasar manusia tak da kerja. Sibuk nak cari kerja menyakitkan hati orang


p/s : assalamualaikum semua. maaf lama tak post MBML. Buzy sangat dengan Cinta Darmia yang masih perlu di edit. Mungkin nani akan post MBML 14 lambat banyak, sebab nani nak kena fokus pada CD. nak buat penambahbaikan dan pembetulan sebelum masuk editing atas permintaan pihak penerbit. katanya supaya CD boleh jadi novel bestseller. best tak best korang nilailah sendiri nanti. Nani cuba buat yang terbaik untuk kepuasan pembaca. Terima kasih atas sokongan anda kepada karya2 nani. Nani bukanlah penulis hebat tetapi nani nak jadi hebat. :)

6 comments:

YONG JIAO XIU said...

huhuhu kenapa tak kasi yang panjang-panjang. tak puas nak baca la nani. gamaknya tengku tu yang g makan kat situ tak? tapi grenti la suma kenal dia termasuk kak su kan. hurm sapa ya? org yg minat kat lin gak ke?

Anonymous said...

alaa...sikitnya en3 ni.rasa x puas baca la.hehe...sambung lg ek.cepat2 ek :D

hana_aniz said...

good luck nani!! ;)

miznza84 said...

kenapa sikit sangat nani? x puas la...

aqilah said...

taksabar tunggu novel CD..........
apapun, akak followwwwwwwwww

Anonymous said...

hmmmm pelanggan misteri tuh either tengku hairil sdiri atau some new guy yg bakal jatuh cinta sama itu masleen kan? hehehe....

kalo tengku hairil, it seems pretty obvious....

tp kalo some new,hensem guy lagi best sebab nani bagi something yg pembace probably tak expect...hehehe