THANK YOU

Monday, January 16, 2012

my boss my love 16

Hairannya aku tengok manusia di sekelilingku hari ini. Kenapa semua memandangku dengan wajah yang sukar ditafsirkan?. Siap bisik-bisik lagi. Pastu pandang-pandang akhbar pulak. Muka aku comot sangat ke? Pantas ku raba wajah. Rasanya okey je. Macam biasa.

“Assalamualaikum kak” Kak Su pun nampak terkejut bila di tegur.

“kenapa kak?” soalku.

“Lin tak baca paper hari ni?” aku geleng. Tak sempat nak baca. Bangun tidur terus bergegas datang kerja. Belum sempat meneliti mana-mana akhbar.

“Nah” Kak Su hulurkan akhbar Metro kepadaku. Apa yang menarik sangat dalam akhbar ni. Hairan betul. Aku belek satu persatu. Dan akhirnya mataku tertancap pada satu tajuk. Misteri Miss S terbongkar. Bulat mataku memandang tajuk akhbar. Kemudian mataku beralih kepada beberapa keping gambarku bersama Tengku Badriah. Apa dah jadi ni. Terus aku baca. Terasa mendidih darah dengan isi kandungan berita. Aku dah tahu siapa punya kerja. Dasar manusia busuk hati. Terus akhar ditangan ku hempas kuat ke meja. Sakit hati. Kak Su terkejut

“Ruby dengan Fitri mana kak?” soalku tiba-tiba.

“belum sampai” tergagp-gagap kak Su menjawab. Agaknya cuak melihat wajah begangku. Belum sempat aku bersuara dua ekor makhluk tu muncul. Amboi bukan main lawa lagi bergaya. Mengalahkan artis. Ni mesti gara-gara nak tunggu wartawan dating menyerbu. Aku peduli apa. Muka tembok

“hoi, manusia busuk hati” semburku. Ruby dan Fitri hanya tersenyum. Aku dah agak mesti diorang yang buat.

“apa masalah kau dengan aku hah?. Apa yang kau dapat buat aku macam ni?” hamburku lagi.

“apa ni pagi-pagi dah bising. Kau nak tahu apa yang kitaorang dapat?. Kitaorang dapat duit” Ruby ketawa ala-ala Pontianak.

“kurang ajar” aku ingin menampar wajah perempuan tak tahu malu tu. Namun pantas tanganku di halang. Siapa lagi yang nak haling kalau bukan lelaki dayus tu.

“jangan kau berani nak tampar dia” marah Fitri.

“kenapa? Korang ni selayaknya kena tampar. Sorang betina gatal, sorang lagi jantan dayus” amik kau. Jangan cabar aku. Pangggg!!! Pipi rasa perit. Mencerlung tajam wajah Fitri. Tahu pulak dia marah.

“Fitri!!!” Kak Su yang dari tadi hanya memerhati terus mendapatkanku.

“padan muka. Memang patut pun kena tampar” ucap Ruby. Aku masih lagi berani menentang kedua-dua wajah yang menyakitkan itu.

“Kau ingat Tengku Hairil tu nak ke kat kau? Kau hanya tahu bermimpi. Dia tak buta untuk pilih kau. Kau yang perangkap dia kan? ” sambung Ruby.

“aku tak faham betul. Apa hubungan kau dengan Tengku Hairil tu sampai kau nak bela dia sangat ni? Siapa yang dia suka pun apa kaitan dengan korang? Kalau dia suka aku pun apa masalahnya? Kau cemburu?” bidasku geram. Entah apa yang di gilakan sangat dengan tengku hairil tu. Terkulat dua ekor tu nak jawab.

“Lin” aku tersentak. Suara itu. Pantas ku pandang ke pintu kedai yang terbuka. Tengku Hairil terpacak di situ. Semua terkedu.

“Teng…ku” Fitri bersuara. Gagap. Akhirnya dia muncul di depanku setelah berbulan menyepi. Bertambah segak dia sekarang semenjak mengambil alih tempat bonda.

“we need to talk” ucapnya menghampiri.

“saya tak nak. Tengku perlu bercakap dengan dua orang yang tak reti bahasa ni. Bukan saya” ucapku padanya. Sakit hati belum habis lagi.

“kenapa bibir you berdarah ni?” pantas Tengku Hairil tarik aku mengadapnya. Tangannya lantas menyentuh bibir. Time aku tengah marah nilah dia nak tunjuk caring melebih

“oucchh” baru terasa sakitnya. Aku tepis kasar tangannya. Gara-gara dialah punca semua ni.

“siapa buat?” soalnya. Aku lantas pandang Fitri. Tengku Hairil juga pandang ke arahnya. Serba-salah nampak muka, tahu takut.

“kau yang tampar dia?” soal Tengku Hairil.

“Aku…aku tak sengaja”

“Kau tahu dia siapa?” soal Tengku Hairil sambil merenung tajam wajah Fitri. Fitri geleng. Kepalanya menunduk.

“Dia bakal isteri aku” Kak Su dan Ruby pandang Tengku Hairil dengan riak tak percaya. Aku malas nak ambil serius. Memang dari dulu itulah ayatnya.

“last warning dari aku, sekali lagi kau sentuh dia, aku sumbat kau dalam penjara” amboi, kejamnya bunyi. Aku tersenyum kemenangan.

“Jom” Tengku Hairil tarik tangan aku. Sakitnya. Kuat betul mamat ni. Namun aku terus menurut. Mana boleh kantoi depan diorang. Berlagak macam betul je aku ni bakal isteri dia. Keluar je dari Restoren, kami terus di serbu wartawan.

“betul ke Masleen adalah setiausaha Tengku?”

“Jadi inilah dia Masleen. Gadis misteri tu?”

“Dah berapa lama Tengku bersama perempuan ni?” bermacam-macam soalan keluar. Aku pulak pening mendengarnya. Pantas aku menyorok dibelakang Tengku Hairil. Tidak mahu wajahku terus di snap sesuka hati. Tengku Hairil cool je menarik aku masuk ke keretanya. Terus dia memecut laju meninggalkan tempat itu. Dalam hati tak putus-putus aku berdoa agar takkan keluar cerita-cerita yang mengaibkan.

**************

“Dah puas merajuk?” soalan pertama yang keluar dari mulutnya.

“Bila pulak saya merajuk” aku menjeling. Suasana sunyi di atas bukit menenangkan jiwa yang sedang diamuk kemarahan. Lega sikit dapat tengok panorama menghijau awal pagi.

“yelah tu” balasnya. Aku pandang Tengku Hairil yang sedang bersandar di bonet kereta.

“Awak buat apa datang tempat kerja saya pagi-pagi? Awak kan dah tak sudi nak tengok muka saya?”

“kalau I kata you merajuk, you kata I perasan. Tak ubah-ubah perangai you kan” Tengku Hairil ketawa kecil. Aku mencebik. Mengata dulang paku serpih. Kata orang dia yang lebih.

“Saya nak balik” malas nak layan. Segera aku bergerak melintasinya namun cepat pulak tangannya menangkap lenganku.

“Apa ni? Tangan tu kalau tak sentuh orang tak boleh ke?” marahku lantas merentap kuat tangannya. Namun tak berjaya.

“I nak bincang sikit dengan you?”

“pasal gambar kat newspaper tu?” Tengku Hairil hanya memandang wajahku.

“tak ada apa yang nak dibincangkan. Senyapkan sahaja. Dua tiga bulan orang akan tutup juga mulut” balasku. Tak habis-habis dengan rajukku. Hai hati. Sudahlah.

“marry me”

“hah???”

“I said, marry me.”

“pandai pula awak minta cara baik ye. Saya ingatkan awak ni tahu malukan diri je” sinis ucapku.

“boleh tak kita tutup je cerita lama tu? You tahu tak benda ni boleh rosakkan reputasi syarikat kalau berlanjutan.”

“So, awak nak kahwin dengan saya sebab syarikat pulak kali ni” marahku. Ingatkan dah betul-betul ikhlas tadi.

“you ingat I akan terus merayu pada you untuk terima I?. I pun ada maruahlah Lin. Kalau bukan I fikirkan nama baik you dan syarikat I, I dah tak ada hati lagi nak kahwin dengan you” ingatkan dah insaf.

“So, buat apa you propose I. you kan, tahu jawapan I” sakitnya hati aku dengan mamat ni.

“Okey, Fine. Lepas ni kita tengok siapa yang rayu siapa. I takkan sesekali minta you kahwin dengan I lagi melainkan you datang merayu pada I”

“you cakap apa ni? Untuk apa I nak rayu pada lelaki yang dah jatuhkan maruah I.” balasku. Langsung tidak mahu mengalah. Tengku Hairil dah salah masa. Dia sedang menyiram minyak ke api yang marak. Ah, dua-dua ego. Tak nak langsung mengalah.

“youlah perempuan yang paling ego, paling sombong dan paling keras kepala yang pernah I jumpa. You ingat semua orang akan sanjung you kalau you macam ni?. Semua orang akan pergi dari you kalau perangai you tak berubah. Bila I fikir balik, lebih baik dulu I pilih Malissa. Sekurang-kurangnya dia hanya plastik bukannya perempuan ego terlebih macam you. I rasa I dah tak kenal Masleen. You totally different now” tajam mata Tengku Hairil merenungku. Aku melawan pandangannya. Tidak mahu kalah.

“you yang buat I jadi macam ni. You pun apa kurangnya dari I?”

“One day, I akan pastikan you datang merayu supaya I kahwin dengan you. wait and see” bisik Tengku Hairil. Lantas lenganku dilepaskan. Dia berlalu ke kereta. 'beranganlah kau.' getus ku

“naik. I ada banyak lagi urusan” ucapnya.

“I boleh balik sendirilah” pantas aku berjalan meninggalkan keretanya. Beberapa saat kemudian kereta Tengku Hairil memintasku. Kurang ajar. Dia betul-betul tinggalkan aku.

p/s : buat yg rindukan Tengku Hairil..... Tengku Hairil juga rindukan anda... hihihi... tapi mana semua pengomen menghilang ye??? xkan da merajuk??? :-).... janganlah merajuk.. nani memang xreti nak pujuk. hari ni nak kongsi lagi satu berita gembira.... tajuk CINTA DARMIA dah ditukarkan pada SETITIS KASIH DARMIA... insyaallah kalau tiara aral melintang, perjanjian akn ditandatangani segera. tolong doakan yang terbaik untuk nani k... luv u'll

16 comments:

amira said...

best3...nak lagi...asal la si lin ni ego sangt,sikit2,sudah la..

zawani mukhtar said...

kak dah lama x update, hampir2 dh lpa crita ni..... huhuhu asal keras ati sngt ni, dibuatnye hairi rogol sampai ngandungkn lgi prob.... bkn leh hrp sngt hairi tu, okie, thaxs kak

blinkalltheday said...

bile diorg akan kawen ni nani??

nadzainal91 said...

bkn menghilang nani...tp lm gak x de n3 br mbmy...klo leh post n3 br stp ari hehehe....x sbr nk tau cte slnjtnye

A.N.Shakirah said...

wah...Tg.Hairil DAH DATANG :)
ape yg Tg.Hairil nk wat kat Lin?
makin excited cite ni.K.Nani TQ, best cite ni

YONG JIAO XIU said...

patut TH kasi je pelempang kat mangkuk fikri tu. huh bengang n bangang.
er jgn kasi lin merayu kat TH ya, kasi TH yg merayu kat lin blh? biar jilat ludah sendiri. hahaha aku mmg manusia kejam dah.
apa je la nani, idea nani sy terima suma. td tu emosi terlebih.;)

Iffah Afeefah said...

mood membace kelaut

aku nk y lain lg

Anor said...

Betul-betul biar TH yg merayu pd Lin,
dh ckp macam2 nk mengungut pula ye...
Harap Lin berhati-bati dgn TH jgn sampai Lin merayu pada TH. Tlglh Nani nk TH yg merayu pd Lin. TH ajak kawen pun macam tak ikhlas je... cepat sambung ye Nani jgnlh lama sgt
baru nk sambung cite ni tgh hangat ni.

aqilah said...

ada,cuma malas nak komen...........
hehehe...............
followwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
tak sabar tunggu novel SKD

Anonymous said...

dh lama x update - komen pon susah cikit
btw - citer warna hati ku - dh lama bebenor tk update? abis ke?

-ghaib

Anonymous said...

Nani, bestnya cepatle sambung. Tak sabar rasanya.

QasehSuci said...

rindu kat nanti dan MBML...tahniah yer nani...walaupun dah tukar tajuk..Qaseh tetap akan tggu novel nani keluar...

miznza84 said...

ape TH nak buat supaya Lyn datang merayu kat dia ye??

Anonymous said...

leen..jgn ar ego sgt. tak elok. Kesian Tengku Hairi :(

Tahniah Cik Penulis utk bakal novel yg akan kuar. yeaayyy dah lama tunggu :)

-ayu-

Anonymous said...

yang nie xnak bukukan ke??like dis so much...

Lina Ina said...

Bru je bca crita ni but best crita ni