THANK YOU

Saturday, February 26, 2011

WARNA HATIKU 33


“Puan Batrisya, saya nasihatkan awak ke hospital untuk rawatan lanjut. Suhu bdn awak terlalu tinggi itulah sbb hidung awak berdarah.”ujur doktor hisyam.

“saya akan pastikan dia pergi hospital” ucap Tg Iskandar. Aku tarik muka. Tak suka.

“baguslah. Saya balik dulu” ujar Doktor Hisyam.

“terima kasih doktor”ujarku.

“jangan lupa pesan saya.” Aku angguk. Konon macam nk pergi la. Isk.. tak nak la balik hospital. Makanan tak sedap, bosan pulak tu. Tg Iskandar menghantar Doktor Hisyam ke pintu. 5 minit kemudian dia muncul kembali.

“bersiap sekarang”arahnya.

“nak ke mana?” soalku pelik. Aiyaa lagi mau tanya ka?.

“kau tak dengar doktor tu cakap apa?. Suhu badan kau terlalu tinggi. Kau kena pergi hospital.” tinggi suara tg iskandar. Marah benar dia dengan sikap degilku.

“aku tak nak.” Dah aku tak nak, tak faham bahasa melayu ke?.

“kau nak pergi sendiri atau nak suruh aku heret kau” amboi beraninya suami aku ni. Nak pakai heret segala.

“mama papa aku pun tak kisah. Buat apa kau kisah pasal aku?” balasku. kenapa nama papa dan mama perlu dibangkitkan.

“aku suami kau. Kau tanggungjawab aku.”Tg iskandar mencengkam tanganku.

“tak nak” aku meronta. Namun cengkamannya kuat menarik tubuhku.

“is, lepaskan aku” rayuku

“aku takkan lepaskan kau selagi tak sampai hospital”tengking Tg Iskandar. Macam ni ke cara layan orang sakit. Makin sakit ada lah. Aku diam kali ini. aku tahu walau apa yang aku katakan pun, dia tetap tegas dengan kata-katanya. Mengikut sahaja kehendaknya bukan beerti aku mengaku kalah. Tapi malas nak panjangkan masalah yang remeh.

**********************************************

Aku kembali menjadi penghuni hospital. Tg iskandar menemaniku. Langsung tidak meninggalkanku. Bimbang kalau-kalau aku lari lagi. Bahagianya kalau selalu begini. Terasa diri di sayangi. Tapi rasa bosan tak dapat dielakkan. Maklumlah aku malas nk bertegur dengan Tg Iskandar. Tanda merajuk la konon. Dia pon boleh buat tak tahu lagi. Siap bawak semua kertas kerja ke bilik aku. Bilik tu dah tukar jadi pejabat dah. Lagi satu yang memeningkan kepala aku, hari-hari ada je nurse datang melawat. Setiap 15 minit. Amboi. Mentang-mentang laki I hensem, you’ ll cuba-cuba nak ngorat ye. isk. Cemburu lagi. Dah tak nak fikir pasal dia lagi. Aku pandang sekilas ke sofa tempat Tg iskandar selalu duduk. Kemana agaknya dia. tandas mungkin.

“Assalamualaikum” sapa satu suara. Mahu meletup juga dada aku sebab terkejut.

“weh pusing sana. Aku nak pakai tudung ni” jeritku halus. Zailan ketawa. Pantas ku sarung tudung yang memang berada begitu hampir denganku. Tudung segera. Sarung je. siap.

“ada apa kau datang ni?” soalku. Dia berpaling.

“macam tak suka je?

“bukan tak suka, tiba-tiba terjah. Lain kali bagi ketuk dulu” ujarku. Zailan mencebik.

“Nah” dihulurkan sejambak mawar putih padaku.

“ingat lawat orang mati ke?” gurauku.

“warna tu yang paling cantik. Suka hati akulah. Nasib baik aku nak bagi.” Balasnya.

“dah pandai melawan ye. lain kali bagilah buah ke, biskut ke, cheese cake ke. Sedap jugak dapat makan.”

“sakit-sakit pun selera besar”

“makan untuk hidup” balasku bersahaja. Mawar putih itu ku cium. Mmm harum.

“kenapa tak mesej aku, cakap kau tak sihat?” alahai dah jadi caring pulak.

“sikit je. bos kau tu over tau. Nak jugak paksa aku duduk hospital ni” kalaulah Tg Iskandar ada. Mau merah muka dia, mungkin malu, mungkin juga marah.

“kau kalau sakit mana pernah sikit. Cakap jelah kau tu takut nak duduk lama-lama kat hospital. Nasib baik dia ada.” Ucap Zailan. Sambil melabuhkan punggung ke kerusi.

“kalau kau puji dia melangit pun, gaji kau takkan naik la. Aku ke, dia kawan kau?”

“memanglah kau kawan aku, tapi dia bos aku” Zailan tersengih. Tangannya mencapai sebiji epal di atas rak tepi katil.

“amboi, buah aku pun nak bedal?”

“sebiji pun kedekut ke” Zailan buat muka selamba mengunyah epal.

“Assalamualaikum”

“Waalaikumsalam” Zailan menjawab. Pantas dia bangun bersalaman dengan Tg Iskandar.

“Dah lama sampai?” soal Tg Iskandar.

“baru je. jemput duduk Tengku” pelawa Zailan. Amboi sopan pulak kawan aku ni.

“tak apa. Aku duduk kat sofa je. Duduk la borak” ucap Tg Iskandar sambil mengatur langkah ke sofa. Aik, selamba je muka. Tak ada perasaan langsung la mamat ni.

“bila kau nak keluar hospital.”

“kalau ikutkan hati sekarang ni jugak aku nak keluar. Tapi dah ada guard pulak yang menjaga” perliku. Ku jeling sekilas pada Tg iskandar. Lelaki itu masih tenang. Langsung tak berkesan kata-kataku. Malah dia perlahan baring di sofa. Isk..geram.

“aku nak balik lah. Tadi dah janji dengan akak aku nak pergi shopping” ujar Zailan. Mungkin terasa kurang senang.

“awalnya. Tak payahlah balik lagi. Aku boring lah. Tak ada kawan” ujarku menghalang niat Zailan.

“husband kau kan ada. Kau macam tak tahu akak aku tu, kalau dah membebel bukan reti diam. Chow lu. Rehat cukup-cukup. Nanti dah keluar jangan lupa call aku, aku belanja cendol semangkuk. Bye” terus Zailan berlalu. Kalau terus menanti takut termakan pujukkan ku.

“Lan !” aku memanggil. Isk. Bosan betul lah. Pantas ku capai bunga di atas meja. Mataku menjeling pada Tg Iskandar. Tidur ke?. Perlahan aku turun dari katil. Melangkah dengan tertib ke pintu bilik. Berhajat nak ambil angin. Sesak lama-lama dalam bilik.

“nak kemana?”

“astagfirullah hal azim” terkejut dengan sergahan Tg Iskandar. Ingatkan tidur.

“kau nak pergi mana tu?” soalnya lagi. Kali ini dia bangkit dari posisi baring.

“keluar” balasku ringkas.

“keluar ke mana?”

“suka hatilah” terus ku hayun langkahku. Malas nak memanjangkan soal jawab.

Aku duduk dibangku di taman hospital. Memerhatikan orang yang lalu lalang. Bosannya hidup kalau tak ada kerja nak buat.

“sayang betul kat bunga tu” Tg iskandar melabuhkan punggung disebelahku. Disilangkan kakinya. Turut memandang ke hadapan. Aku pandang bunga di tangan.

“cantik.” Puji Tg Iskandar memancing minatku untuk berbicara.

“kau suka ros putih ye?” soalnya. Perlahan ku geleng.

“habis kenapa usung bunga tu ke hulu ke hilir”

“saja. Tanda menghargai pemberian orang” balasku. ada senyuman puas terukir di bibirnya. Akhirnya aku bersuara jua.

“masih marahkan aku?” soalnya lagi.

“sikit” balasku ringkas.

“aku minta maaf” akhirnya keluar juga perkataan tu. Aku berpaling padanya. Memberi senyuman penuh makna pada Tg Iskandar

“tu bukan bermakna kau boleh keluar hospital hari ni” aik, cam tahu-tahu je apa aku nak cakap. Aku tarik muncung.

“sabarlah. Nanti dah betul-betul sihat baru kita balik k.” Pujuknya.

“B.O.S.A.N. tahu tak?” balasku.

“tulah, aku ada buat tak nampak. Pastu mulalah nak ngadu kat Zailan tu. Kau dengan dia ada apa-apa ke?” soal tg iskandar.

“ada apa-apa? Apa?” soalku kembali.

“alah, kura-kura dalam perahu pulak” ah, Iskandar, masih butakah kau menilai siapa kau dalam hatiku’ bisikku. Aku hanya diam.

“tak payahlah nak segan dengan aku. Kita kan kawan”

“next topic please” balasku.

“oklah. Hari ni, oleh sebab kau dah jadi budak baik, aku akan tunaikan satu permintaan kau. Cepat cakap” aku pandangnya pelik. Permintaan? Nak minta apa ye?. boleh tak saya nak Tg Iskandar? Ah, jangan korang berangan aku nak cakap camtu. Dalam hati je.

“tak ada ke?”

“aku rasa..... aku rasa nak makan nasi goreng ayam Mak Cik Salmah lah” tiba-tiba pulak tekak aku teringin dengan masakan mak cik Salmah.

“uih... kau nak aku import dari rumah kau ke? Mau basi la nanti. Kau ni tak ada permintaan lain ke?” rungut Tg Iskandar. Sampai hati tak nak tunaikan janji.

“kalau tak boleh sudah” aku pantas berdiri.

“janganlah merajuk. Macam budak-budak. Kuat merajuklah awak sekarang. Saya dah kering idea nak pujuk tau. Janganlah merajuk awak.” aik, lain macam je tone suara suami aku ni. Gaya-gaya nyah pulak. Nyampah akak. Aku mencebik. Terasa ingin ketawa melihat gelagatnya.

“kita tak suka tau tengok awak merajuk dengan kita. Kita dahlah tak ada kawan” kali ini jari jemarinya dimainkan dibahukan.

“eiii... gelilah. Jangan buat camtu boleh tak?” marahku. Tapi ni marah sayang.

“dah tak marah ea?” Tg Iskandar angkat kening.

“sikit”

“Jom masuk. Sejuk kat luar ni. Cakap nak balik cepat kan” alhamdulillah, dah normal balik suami aku. Perlahan aku mengikut jejaknya. Baru beberapa langkah dia berhenti.

“jom” Di hulurkan tangannya padaku. Serba salah untuk menyambut. Pantas tanganku diraih ke pegangannya. Mengenggam erat jemariku memimpin ke kamar. Merona merah wajahku. Agak malu bila perasan ada mata yang memandang gelagat kami. Tapi entah kali ke berapa perasaan bahagia menyelinap ke dasar hati.

p/s : i'm back!!!! sori bt anda t'tunggu2.... basela..... nk kte bzy xde la sgt.... lbh kpd kkrungn idea... pe2 pn nani dh tunaikn p'mntaan anda.... sapa nk tunaikn p'mntaan nani??? angkt tgn... good... p'mntaan nani ialah.....SILA komen k.....hahahahhahaha

12 comments:

Miss Ran said...

haha meh aku komen meh
jln cte ok
cume cantikkn lg plot..biar pmbce suke lak
ni sdih je

hana_aniz said...

huhu.. bila la nk ada progess si is ni..relek je dia. zailan ada rasa syg kt risya ke?? deme berdua pn cm ok je kn? ngaa~

MaY_LiN said...

bile nak berbaik dorang ni

korro suffian said...

eeeeeyaaaaaa....

yes3! ade new n3!..
dah lame tau aku dok tertunggu-tunggu, tercek-cek blog desa itu indah kot2 n3 dah de... tapi di pagi yg hening ini alhamdulillah n3 ade masyuuukkk..

hahahaa...

tapi n3 kali ni kurang mengujakan.. entahlah... macam kurang rempah...tak tahu pulak apa yg kurang....

sebenarnya pembaca lebih tertunggu-tunggu cinta risya berbalas.. itu sahaja.. tak lain tak bukan... aku rase untuk nex n3 ceritakanlah risya tu sedang menggoda suaminya... atau apa-apa jelah untuk menambat hati suami...

miznza84 said...

thanks nani.. akhirnya kembali pun n3 terbaru... best bgat...
skrg ni adakah tanda2 tg is sudah mula myayangi si ris??

nk lagi sambungan...

Anonymous said...

sampai bila si Is nak kaku/beku dgn risya. takkan tak sedar lagi dia sayang risya

Anor said...

tk nani akhirnya yg ditunggu post n3 baru dh ada. betul tu tak ada
perubahan ke perhubungan si is
dgn risya. kesian juga risya
ternanti nanti kasih dari is.
kalau betul is dh memang dgn
miss ss tu biarlah zailan jadi
penggantinya. hidup mesti diteruskan... nak lagi kalau boleh
selalulah post n3 baru jganlh
lama sgt baru post n3 baru ye...

Anonymous said...

bosannnnnnnnnnnn...!!

shakirah said...

best :)
cam biase mesti kesian kat risya...
nk lg..

miznza84 said...

alamak xde lagi ker??
nani mana ilang ni...???

Amman said...

Nak sangat komen...Nah jalan cerita ceritanya menarik, lagi cantik jika kerap n3...hihihihihi baru best nak baca selalu..

Anonymous said...

salam, bila nk ada entry baru @ dah nk dibukukan,tak sabar la nk tahu cerita yg selanjutnye....cepat2 wat entry baru....dah lama tggu